Tid

Tid

tisdag 12 juni 2012

Återseende




Så har vi mötts efter 26 år och vi var oss precis lika. Lite visare. Lite vitare (i håret). Lite rundare. Men så glada över att mötas. Det som vi trodde var ett evigt farväl blev ett återseende efter många, långa år. Vi jämförde våra liv. Mycket har hänt och mycket har vi upplevt. Både gott och svårt. De har flyttat från land till land. De har bott i tre olika världsdelar, varit med om förföljelse och jordbävningar. Vi har flyttat från Östergötland till Småland. Det lilla vackra spädbarnet vi såg sist jobbar nu i Korea som universitetslärare i engelska. Och vacker är hon fortfarande.

Vi fick träffas några timmar och fika (”FIKA is a verb!”) Vi delade minnen och skrattade åt gamla bilder där vi var så unga och så fulla av liv och galenskap.  Deras första upplevelse av snö. Första isfisket här på vår sjö. Vårt vackra östgötska slott som gav oss upplevelser och minnen för livet. Lucia och pepparkaksbak. Lektioner i slottet och myskvällar i annexet. Och åttitalsfrisyrerna! Och glasögonen! Och glädjen över det lilla barnet som föddes i slutet av vårt gemensamma läsår. Hon som fick heta Elg i andranamn eftersom den stolta pappan äntligen fick se en stor, pampig älg innan de reste tillbaka till Bangladesh.

Vi som tog oss till slottet i går kände oss varma och lyckliga när vi åkte därifrån till våra olika liv i olika städer och byar. Vi hade hjälpt en ung kvinna att få en bit av sin identitet genom att de sagogestalter hon växt upp med blev människor av kött och blod och slottet i Sverige blev en verklig byggnad med kalkstensgolv och vackra tak. Framförallt fick vi mötas och känna att avstånd och år inte kan utrota vänskapen. Den vilar bara. Som Törnrosa väcks den upp av en kindkyss och en varm omfamning i ett slott i sagolandet Sverige.


Foto från Correns hemsida av Paola Svensson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar