Tid

Tid

torsdag 18 oktober 2012

Skönhetens förfall



Jag mötte en medvandrare häromdagen. En gammal kvinna. Stark. Parant. Oböjlig. Som delade med sig av sina minnen och åsikter till den som ville höra. Hon ställde prästen till svars för religion, religionsutövare och Gud Fader själv. Men så kantrade åsiktsutbytandet och blev ett samtal. Om tro och om åldrande. Om trons makt och nyfikenhet på livet. Och prästen sa att den människa som inte längre tror, hoppas, drömmer dör. Och det förenades deras olika trosinriktningar i.

Döda drömmar är bara sorgliga när de dör av vanvård eller rädsla. Allra värst är det när barns drömmar dör för att vuxna inte tror barnet om att kunna. Kloka barn spar sina högsta drömmar djupt i hjärtat och använder deras kraft till att förändra och till att lyfta. Som författaren Susanna Alakoski sa i nyhetsmorgon häromdagen: Hade jag i min miljö talat om att jag ville bli författare hade alla vuxna slängt sig på rygg och vrålat av skratt.  

En dröm kan vara skön men den är inte konstant. Den knoppas, blommar, åldras och dör. Men även döden kan vara vacker om drömmen förverkligats. Eller om drömmen fick förbli en dröm så länge att den förtorkade därför att den inte längre behövdes. Den hade med sin blotta närvaro en tid skänkt hopp till den människa som hyste den. Och sedan behövdes den inte längre. Och dog.






Men vissa drömmar måste leva för evigt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar